feb 07

GRAD NIŠ POTPISAO SPORAZUM O ISPLATI OBAVEZA ZA ODRŽAVANJE TPC KALČE NIŠ

Blizu tri godine je bilo potrebno da Grad Niš i suštinski pristupi zajedničkom održavanju TPC Kalče Niš.

Poznato je građanima Niša, a naročito vlasnicima lokala u TPC Kalči Niš, koje su po enormno visokim cenama kupovali, da je nad  investitorom G.P. Građevinar Niš uveden stečajni postupak još 2013,. godine, a da Građevinar kao investitor nije izvršio svoj zadatak za koji je uzeo veliki novac. Naime Objekat nije dovršen u skladu sa projektom, a u medjuvremenu su negde u dogovoru sa pojedinim rukovodiocima Građevinara, a negde samovoljno izvršene mnoge izmene u odnosu na projekat. Što je najgore, uništena je skupocena oprema za hlađenje i grejanje, uništeni su razbvodni sistemi, objekat je još 2013 bio napušpten,otvoren 24 sata, bez obezbeđenja, bez upravljanja, bez održavanja i tako je TPC Kalča postao stecište beskućnika, narkomana, kriminala pa čak i bluda.

62465_729365457089333_512483476_n

1379650_729365453756000_601775416_n

Ovo su samo dve fotografije koje pokazuju kako je Kalča izgledao iznutra.

Ovo Udruženje je 09.04.2014. godine pokušalo da okupi sve vkasnike lokala u TPC Kalča i da preuzme brigu o zugradi. Nažalost, kao što to među nama često biva, uvek se nađu neki koji su protiv, koji neznaju kako bi, ali znaju kako to što neko pokušava nije dobro i sve vreme i danas pokušavaju da sruše to što ovo Udruženje gradi i da ometaju ono što bi trebalo da bude korist svih nas, pa jednako i tih koji nas ruše, optužuju, vređaju, prete, pljuju.

Iz tih razloga, ovo Udruženje je , oslanjajući se na Zakon o osnovama svojinskopravnih odnosa ( član. 15. Zakona) zatražilo od Suda da uredi način upravljanja i održavanja objekta TPC Kalča. Sud je odredio jednu, pa drugu privremenu meru, kojim je Udruženje vlasnika lokala ovlastio da upravlja objektom, a zatim je kompletirana dokumentacija data za pokretanje vanparničnog postupka.

Sve vreme od samog početka Grad Niš je davao snažnu podršku Udruženju i čak odredio svoje predstavnike u Upravnom odboru Udruženja. Medjutim, za učešće Grada u održavanju objekta bilo je mnogo smetnji zbog nekih lokalnih propisa koji nisu predvideli i ovakve slučajeve, pa je bilo potrebno vreme da se lokalni propisi usklade sa stanjem na terenu i stvore uslovi da Grad nesmetano učestvuje ravnopravno sa svim vlasnicima lokala u Kalči u redovnom održavanju zgrade.

Dana 02.02.2017. godine je zaključen sporazum o isplati svih obveza za prethodni period, a počev od 01.01.2017. godine Grad više neće vraćati fakture za pokriće troškova održavanja, već će redovno izvršavati svoje obaveze.

Sa kompletnim uključenjem Grada koji je najveći pojedinačni vlasnik lokala u Kalči, naše Udruženje dobija jasnu podršku i postaje znatno jače i sposobnije i za krupnije investicije na sređivanju Kalče, počev od OZAKONJENJA i dobijanja UPOTREBNE DOZVOLE, do sređivanja krova, sistema za hlađenje i sl.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://kalca.na.rs/?p=1066